Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

Поглед от другата страна на света

В Севлиево представят изложбата „Поглед от другата страна на света“ за българската антарктическа експедиция

Изложбата „Поглед от другата страна на света“, посветена на българската антарктическа експедиция, ще бъде представена във фоайето на сградата на Община Севлиево. Това съобщават на интернет страницата си от местната администрация.

Експозицията гостува по покана на кмета на Севлиево д-р Иван Иванов и ще бъде открита на 17 ноември. Автор на изложбата е великотърновецът Мирослав Цвятков, участник в 25-ата и 26-ата българскa антарктическa експедиция. В експозицията са включени 132 фотографии, представящи природната среда, флората, фауната, а също работата на българските и чуждестранните учени на о-в Ливингстън, както и картографски материали на архипелага Южни Шетландски острови, Западна Антарктика, посочват от местната администрация.

Изложбата ще бъде открита от ръководителя на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и от кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

По време на откриването авторката на книгата “Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия” Иглика Трифонова и проф. Пимпирев ще представят любопитни факти и събития от дългогодишната историята на българската антарктическа програма.

Изложбата е част от Образователната програма към Националния център за полярни изследвания на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Програмата е с дългосрочна насоченост към учениците от основния и средния курс на обучение. Нейната цел е обединяването на младежите около една научна среда и изграждането на връзки с изтъкнати личности в областта на науката.

Като част от събитието през месец ноември ще бъдат организирани образователно-информационни срещи с учениците от град Севлиево. Своеобразните лекции ще бъдат водени от автора на изложбата Мирослав Цвятков.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Община Севлиево, Български антарктически институт, Националния център за полярни изследвания, Народно читалище „Зора-1908“ – с. Ловнидол. Тя ще гостува в Севлиево до 1 декември 2023 г., допълват от местната администрация.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button