Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

142 години от смъртта на майстор Колю Фичето

В Дряново ще отбележат 142 години от смъртта на майстор Колю Фичето. Това съобщават на интернет страницата си от Община Дряново.

На 15 ноември е годишнината от кончината на големия български строител и архитект Никола Фичев, познат като майстор Колю Фичето. Отбелязването на годишнината ще започне с отслужване на заупокойна молитва в храм „Св. Никола“, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника до Историческия музей. Представители на Общината ще посетят и гроба на възрожденския майстор във Велико Търново, където също ще поднесат цветя, допълват от местната администрация.

Никола Фичев е роден в Дряново през 1800 г. От малък учи дюлгерския занаят при стари майстори. Благодарение на своето трудолюбие и на таланта си се превръща в най-уважавания майстор-строител на своето време. Изгражда над 50 обекта – храмове, мостове, обществени сгради, къщи. Емблематични са покритият мост в Ловеч и каменният мост край Бяла, църквите „Св. Троица“ в Свищов и „Св. св. Константин и Елена“ във Велико Търново, ханът на хаджи Николи, сградата на конака и Къщата с маймунката в Търново, Икономовата къща в Дряново и др, припомнят от Община Дряново.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button