Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбразованиеПрепоръчани

Европейска награда за иновативно обучение за 2023

Четири български учебни заведения получиха Европейската награда за иновативно обучение за 2023 година на успешно финализирани проекти по програма „Еразъм+“.

Церемонията се състоя днес в Габрово, а участниците от цялата страна бяха приветствани от кмета на община Габрово Таня Христова, областния управител Мария Башева, началника на РУО – Габрово Юлия Влаева и директора на националния център за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов.

„Сигурна съм, че наградите, които днес ни събират ще се увеличават и ще мотивират много български образователни институции – не само средни и професионални, но и детски градини и други сфери, където ще се възползват от възможностите на програмата Еразъм +, която Европа с всеки програмен период увеличава като мащаб и обхват – нещо изключително важно и ценно.“ – каза Таня Христова по време на своето приветствие към участниците в церемонията. Тя подчерта, че тези награди показват резултата и една малка част от усилията от това, което се случва не само в класната стая и работната среда, но и извън нея. Едновременно с това ни показват нещо много ценно, а именно как характерите на младите хора се развиват и обогатяват от срещите си с различни хора, съмишленици, споделянето на нови идеи и инициативи. „Идеята на тези награди и на г-жа Габриел, като техен инициатор, е те да обхващат не само младите хора и преподавателите, но и цялото общество и да покаже колко важно е образованието и иновациите да вървят ръка за ръка.“ – каза още кметът на Габрово и допълни „Силно вярвам, че след годината, която беше посветена на младите хора, сега по естествен път ще празнуваме с много инициативи с фокус и гордост българските образователни институции. С това ще докажем, че България и образователната среда са наистина конкурентно способни, отворени към възможностите за най-съвременни технологии, и разбира се похвати за образование и обучение.“

Според Таня Христова едва ли вече можем да си представим, че ще живеем в свят без технологии, но съвсем скоро ще разберем, че трябва да живеем и с възможностите на изкуствения интелект. „Това от своя страна означава, че ще трябва да бъдем достатъчно адаптивни и силни, за да направим така че всички възможни технологии и решения да бъдат в полза на човека, а не те да ни превръщат в негов слуга. Пожелавам на всички нас, в различните ни роли, да бъдем изключително активни и да осъзнаем колко важно е да бъдем заедно, колко отговорни сме пред младите хора и че няма нищо, което да не може да се промени така, че да бъде в полза на доброто тяхно развитие.“ – подчерта кметът.

Наградата има за цел да покаже изключителни преподавателски практики, прилагани в рамките на Програма „Еразъм+“, и да отдаде признателност на учителите и техните училища, които имат голям принос за развитието на учителската професия. Европейската награда за иновативно обучение ще акцентира върху значението на европейското сътрудничество в областта на образованието, както и за създаването на Европейско образователно пространство до 2025 г. Европейската награда за иновативно обучение се присъжда на успешно финализирани проекти по Програма „Еразъм+“, селектирани ежегодно от Националните агенции по Програмата.

ОУ „Антон Страшимиров“ от с. Бохот с проект „Learn and Play“; ОУ „Добри Чинтулов“ от гр. Варна с проект „Успешни, Технологични, Различни, Ефективни /УТРЕ/ – европейски будители в образованието“; Профилирана природо-математическа гимназия „акад. проф. д-р Асен Златаров“ от гр. Ботевград с проект „Чуждите езици и STEM науките – ключ към успеха“ и ПТГ „Д-р Никола Василиади“ от гр. Габрово с техния проект „Надграждане на професионалните умения чрез иновативни практики в Европа“ са българските лауреати, отличени с европейската награда.

„Европейска награда за иновативно обучение“ се връчва за трета поредна година. Темата на изданието за 2023 г. е „Образование и иновации“ и е свързанo с „Европейската година на уменията“. Печелившите проекти от тази година обхващат широк спектър от теми, като:

·       иновативно използване на нови и нововъзникващи технологии

·       интегриране на цифровите инструменти в педагогическите практики

·       използване на 3D виртуални реалности

·       прилагане на мобилни решения в образованието

През настоящото издание, 93 проекта от 32 европейски страни са избрани и отличени в четирите категории:

·       образование и грижи в ранна детска възраст — 15 проекта

·       начално образование — 23 проекта

·       средно образование — 28 проекта

·       училища за професионално образование и обучение— 27 проекта

Източник: www.gabrovo.bg

Подобни публикации

Back to top button