Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Реките на града

Инициативата „Реките на София“, която подобрява връзката на градовете с техните реки, е на фондация „Колективът“ и протича успешно както в столицата, така и в Стара Загора, Русе, Габрово. Известният фестивал вече традиционно и успешно гостува в различни градове на страната с цел: „Да правим България по-красива и задружна“, както казва за БТА основателят на фондацията Мартин Янков и добавя „да не се взимаме сериозно, а да бъде като една игра“. Имат и награди – една от последните, в края на юни, е за проекта “Приоритизиране на местата и хората, които най-много се нуждаят от тях” на Лабораторията за проектиране на река Дунав – Русе в категорията „Нови европейски шампиони в областта на образованието“ на инициативата на ЕК „Нов европейски Баухаус“.

Изданието „Реките на града – Велико Търново“ предстои на 18 август от 18:00 часа в рамките на, както го определят организаторите, Великия търновски фестивал „48 часа Варуша юг“.

Там, край реката

Локацията е Плажът на Янтра, а поканата идва от Галин Попов, за когото Янков казва, че е „гуру на развитието на общности“ – така добре комуникира с институции, местните творци и със скритите таланти. „Реките на града“, съвсем естествено, се „вливат“ в „48 часа Варуша юг“, „за да отпразнуват и подчертаят хилядолетната връзка на река Янтра с града на царете“. Иначе Янков уточни, че фестивалният формат в случая е вдъхновен от берлинските общностни събития и ще има всичко – изложби, дискусии, урбанистични разходки, големи концерти, има над 80 събития, а ние сме едно от тях, добави той.

Идеята „Реките на града“ да продължат с дейностите по течението на Янтра и в Габрово идва от местните общински служители. Общината беше много проактивна, каза Янков, те първо дойдоха в Русе, за да проверят на място какво правим, много им хареса и вече втора поредна година ни канят. Фестивалът „Реките на града – Габрово 2023“ предстои от 25 август и е организиран съвместно с местния младежки център, Музея на хумора и сатирата, център „Кристо и Жан Клод“, 100 Стола. Янков препоръча да обърнем внимание на събитията около бившия Техникум по текстил и центъра „Кристо и Жан Клод“, защото по думите му дава заявка да бъде център за съвременно изкуство с допълнителни производствени функции, който да подсили цялостната икономика и култура на Габрово. Извън това организаторите уточняват, че ще има изпълнения на популярни групи, кино, работилници по архитектура и изкуство, занимания за деца и празнично настроение, „за да усетим заедно дивата красота на Янтра – природното богатство в самия център на града“.

Идилия срещу течението

Вече имаме по-дългосрочен резултат, след няколкото години на фестивали, които правим, каза Янков и посочи джобния парк пред регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София, който вече е достъпен, макар и недовършен. Планирано е да бъде открит официално за столичното издание на „Реките на града“ от 1-ви до 3 септември.

Историята помни пространството занемарено, затрупано със строителни отпадъци, нерегламентирано изхвърлени там, разказа Янков. Ние почистихме, наслагахме малко дървесни кори, нарязахме малко пънчета от съществуващите паднали дървета, сложихме декоративно осветление и, имайки там река – някакъв жив, атрактивен елемент, това вече е едно красиво място, добави урбанистът. Дори и в сегашния му, незавършен вид, вече се използва за събития, хора си опъват хамаците там и в центъра на София вече имаме една активна връзка между хората и реката – това може да се отчете като дългосрочно постижение, каза той.

Различното в „Реките на София“ тази година е, че фокусът е върху дивата река и фестивалът няма да бъде в каменно или бетонирано корито, а в натурално – насред една гора, близо до Южен парк 2, уточни Янков – където реката минава пасивно през града, въпреки че е едно красиво място. Ние ще подчертаем тази красота и ще я покажем на хората, така че да преосмислят водните ресурси в столицата, добави Янков. Това всъщност са едни живи, красиви пространства, каза още той и, ако се погрижим за тях, натурализираме ги в дългосрочен план и се отървем от проблема със замърсяването и канализационните води, те биха могли да допринесат за един нов слой на радост и ново усещане в София, което е непознато за много от нас.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button