Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Организират благотворителен базар в помощ на 3-годишната Симона от Габрово

Благотворителен базар за набиране на средства за лечение на тригодишната Симона от Габрово ще има на 23 май от 11:00 до 17:30 ч. пред габровската зала „Възраждане“, съобщава във Фейсбук страницата си майката на детето Йоана Христова. Инициативата е на колектива и децата от Детска градина „Перуника“ в Габрово. Изделията, които ще бъдат предложени на него, са изработени в „Работилнички на доброто“ от децата и родителите им, а събраните средства ще бъдат дарени за лечението на Симона Пенковска.

„Моята мечта е  детето ми да продължи да се усмихва, да играе с връстниците си, да тича и да се радва на любимите си занимания, това е смисълът на живота ми“, каза майката Йоана Пенковска. Тя посочи, че е проучила възможностите за лечение в България, но към момента голяма част от съвременните методи все още не се прилагат в страната. „Има фонд, който подпомага болни деца, но покрива само първоначално лечение, без да осигурява средства в случай на усложнения или при нужда от допълни манипулации. Надеждата ни са хората с добри сърца, които ще чуят нашата най-гореща молитва – да видим детето си здраво. Ще ви бъда безкрайно благодарна, ако ни подкрепите в тази тежка за нас битка“, допълни Йоана Пенковска.

Симона Пенковска от Габрово от септември 2022 г. се бори с тежката диагноза медуобластом (тумор в малкия мозък) и обструктивна цефалия. На 25 септември през нощта Симона получава гърч и е приета в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след скенер се установява наличието на образувание. Пренасочена е към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. След две операции – на 26 септември и на 28 септември заради обструктивната цефалия и за премахване на четири сантиметровия тумор, следва и трета операция. След интервенциите 3-годишната Симона не може да стои изправена на краката си, а иска да прави крачки, да тича и да играе като всяко друго дете, обясни майка ѝ.

Операцията за премахване на тумора в малкия мозък е сложна манипулация и в 90 процента от случаите е неуспешна, посочват организаторите на базара. Симона успява да се пребори с помощта на лекарите. При ядрено-магнитен резонанс, направен преди две седмици, се установява, че образуванието е премахнато напълно и няма разсейки. Симона има още два курса химиотерапия в България, а след това има нужда от допълнително лечение в Германия – имунотерапия, протонотерапия. Първоначалната сума е 110 хиляди евро – разход, непосилен за семейството ѝ.

Повече за начините, чрез които може да се помогне на детето, може да научи тук. 

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button