Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

В Севлиево откриха паметник на генерал Никола Генев

Днес в центъра на Севлиево бе открит с тържествена церемония бюст-паметник на генерал Никола Генев.

Идеята за изграждане на паметник на генерал Генев датира от 2011 г. Тогава е сформиран организационен комитет, чийто почетен председател беше проф. Божидар Димитров.

„Историята на този паметник започна преди повече от 10 години със създаването на инициативен комитет. Коментираха се различни места, но в крайна сметка решихме това да се случи в началото на улицата, която носи името на генерал Генев. Това е място, което ще виждат постоянно много хора. Това не е първия паметник, който правим, няма и да е последен. Ако не помним историята си, няма да имаме и бъдеще. В днешните времена най-важното е да учим децата на истинската ни история, не на изопачената.“, каза за БТА Д-р Иван Иванов, кмет на Севлиево.

Според д-р Иванов, това е една от каузите, които преследва в своите мандати като кмет. Той посочи, че с построяването на редица паметници се надява на подобряване на историческата памет и довеждането на нови поводи за гордост с местната история.

През 2017 г., по предложение на кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов, Общинският съвет прие Решение №054/28.02.2017, с което бе дадено съгласие за изработването и поставянето на паметника в края на улица „Никола Генев“. В началото на тази година беше изготвен скулптурно-архитектурен проект от скулптора Борис Борисов и арх. Пламен Цанев, а на Борисов, в съавторство с Константин Константинов и Деян Тодоров, беше възложено да изваят и отлеят от бронз бюст на ген. Никола Генев, вписал името си в златните страници на българската военна история, допълват от местната администрация.

„За приблизително два или три месеца изработих този бюст. Предизвикателствата не са малко при извайването на един генерал. Целта е да се помнят хората, загинали за България, да се следва техния пример, да действаме по техните идеали. Самия портрет изготвих придържайки се изцяло към снимковия материал, който е богат. Научих нови неща за генерал Генев и именно заради това се правят паметници, за да може минавайки край тях да се запитаме кой е този човек и да научим за дадена личност.“, посочи скулптурът Борис Борис, автор на бюст-паметника.

На 18 януари 1856 г. в Севлиево е роден генерал-лейтенант Никола Генев, командир на Македоно-одринското опълчение от Балканските войни 1912-1913 г.

Тържествата приключиха с възстановка на боевете от Междусъюзническата война пресъздадени от Национално дружество „Традиция“ в парк „Казармите“ в град Севлиево.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button