Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Изложба „Равноденствие“

Изложбата „Равноденствие“ се открива в Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово

В Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово  се откри изложбата „Равноденствие“ на Кънчо Цанев, Роберт Цанев и Петер Цанев. Това съобщиха за БТА от културната институция.

Равноденствието символизира баланса между светлината и тъмнината, когато денят и нощта се изравняват. Това е кардинална точка в природния цикъл и специален момент на равносметка.

Изложбата се открива в навечерието на Кръстовден, когато денят се „кръстосва“ с нощта и кръстът се изнася в средата на храма, за да се поклонят вярващите. Това е именният ден на изтъкнатия резбар и скулптор проф. Кънчо Цанев (1934-2011), почетен от двамата му синове в родния град Габрово със съвместна изложба в залите на Художествената галерия „Христо Цокев”, посочват организаторите.

В експозицията Кънчо Цанев е представен с произведения, обединени от ключов за неговото творчество мотив, а именно „Дървото на живота“. Тази тема е емблематична за някои от най-известните му творби като „Самодива“ (1980) и „Пролет“ (1981), постоянно изложени в Националния дворец на културата в София, при които от вертикална женска фигура се развиват клоните на митично дърво с птици, цветя и женски образи. В настоящата изложба този мотив може да бъде проследен в различни по формат и стилистика пластики и пана, както и в необичайния цветен олтар, който се явява последното произведение на художника.

Роберт Цанев участва в експозицията с пластики, които разкриват сложната структура на дървото като художествен медиум. Творбите му представляват деликатно изградена плетеница от органични и абстрактно конструирани форми, в които художникът постига специфично внушение с помощта на естествения цвят на различни дървесини в съчетание с допълнителни цветни елементи.

Петер Цанев показва свои проекти, в които експериментира с контрадискурсивни стратегии, информират от Художествена галерия „Христо Цокев“.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button