Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

В Габрово откриха пътуващата благотворителна изложба „7.8 по Рихтер: Спасителите“

В Габрово откриха пътуващата благотворителна изложба „7.8 по Рихтер: Спасителите“. Експозицията бе официално представена от областния управител Кристина Сидорова и представлява над 60 кадъра, заснети от екипа на „Пещерно спасяване“, участвал в операциите след опустошителното земетресение в Турция от 6 февруари 2023 г.

„Откривала съм много изложби, но смея да твърдя, че тази е една от най-емоционалните. Поклон пред вашето дело. Вие сте едни истински спасители, затова така кръстихме експозицията. Целта на тази изложба е да събуди обществото ни, да покаже вашия труд и усилия. Надявам се и държавата да започне да ви подпомага. Бъдете живи и здрави, нека това, което правите, да ви носи удовлетворение!“, каза при представянето Кристина Сидорова.

Група от 20 спасители от „Пещерно спасяване“ направи демонстрация на спасителна операция, като за целта носилка с привързан към нея човек бе издигната до покрива на сградата на Областна администрация – Габрово, откъдето бе спусната с тролей. Техниката се използва за изваждане на хора от пещери от специално обучени за целта спасители.

„Пещерно спасяване“ е доброволна неправителствена организация с 50-годишна история, поясни Росен Терзиев, един от спасителите в екипа ѝ. Той сподели, че пещерните спасители в страната са около 100, на възраст от 20 до 60 години. „За да стане един човек спасител, трябва да премине специално обучение.

В рамките на събитието бяха събрани близо 400 лв.. за закупуване на техника за организацията. Следващата спирка на пътуващата изложба е в област Пазарджик.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button