Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Свобода без граници

Фотодокументална изложба „Свобода без граници“ ще бъде подредена на Шипка

Фотодокументална изложба „Свобода без граници“ ще бъде открита на 19 август по време на официалното отбелязване на 146 години от Шипченската епопея. Експозицията е дело на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и ще бъде подредена източно от Паметника на свободата, съобщиха за БТА от пресцентъра на Областна администрация – Габрово.

Целта на изложбата е да разкрие нови моменти, свързани с историята на Шипка, съхранявани в музейните фондове – този път, свързани с посещенията на космонавтите – предимно български и съветски – на Шипка и Бузлуджа. Включени са посещенията на Юрий Гагарин, Герман Титов, Валентина Терешкова, Валерий Биковски, Алексей Леонов, Павел Беляев, Адриян Николаев, Владимир Шаталов, Алексей Губарев, Георгий Гречко, Арналдо Мендес, Георги Иванов, Николай Рукавишников, Виктор Савиних, Александър Александров и др. Отделено е място на откриването на астероида Шипка и на научно-техническата програма „Шипка“, посочват организаторите.

„Факсимилета от тогавашната преса и запечатаните образи отразяват възторга на посрещачите и преклонението на гостите пред подвига на руските воини и българските опълченци. Поради ограниченото място са представени само част от материалите, с които музеят разполага, но амбицията е впоследствие всички материали да намерят място в една голяма изложба, предназначена за експониране в зала“, информира Мая Миланова от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, която допълва, че представените снимки и документи са от периода 1961 – 1988 г.

Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ благодари за съдействието на Дирекция „Държавен военно-исторически архив“ – Велико Търново, Държавен архив – Габрово, Държавен архив – Стара Загора, Българската телеграфна агенция, Общинска библиотека „Искра“ – Казанлък, за събирането на материалите за изложбата, се посочва в съобщението

Изложбата „Свобода без граници“ е част от програмата на Национално честване Шипченска епопея и 146 години от героичните събития.

На 17 август ще бъде открита изложбата „Участието на българи от Бесарабия в българското опълчение в Руско-турската освободителна война“ в Художествена галерия „Христо Цокев“.

На 18 август ще се състои традиционното национално състезание за ученици – изкачване на стълбите към Паметника на свободата, по-късно същия ден ще има открит урок по история в мултимедийната зала към паметника.

На площад „Възраждане“ в Габрово е предвидена тържествената заря-проверка. Вечерта ще бъде изнесен концерт на група „Епизод“ на централния площад в Габрово.

На 19 август в храма на Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи. Официалната церемония по поднасяне на венци и цветя ще се състои при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола. Ще бъдат изнесени театралните възстановки „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов“.

В подножието на върха същия ден се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

На 20 август, на поляната под местността „Градище“ в Габрово, е предвиден празник за цялото семейство под надслов „Седем символа на свободата“.

На 22 август Вера Бонева ще представи книгата „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода“ в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“.

Завършващото събитие е на 25 август в градинката пред Глинените гърнета в Габрово – творческо ателие за стъкло, керамика и коприна, обединено под мотото „Празнични докосвания в цвят и коприна“.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея е под патронажа на президента на Република България и се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

БТА припомня, че на 7 август в Националния музей на образованието в Габрово беше открита изложбата „120 години храм-паметник „Рождество Христово“. Събитието бе първото от програмата за тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

БТА е медиен партньор на националното честване “Шипченска епопея”.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button