Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Севлиево в списъка на „100 туристически обекта“

Две туристически забележителности от Севлиево влязоха в списъка на „100 туристически обекта“ на БТС

Две туристически забележителности от Севлиево влязоха в списъка на „100 туристически обекта“ на Български туристически съюз (БТС). Това са Хаджистояновото училище, в което се помещават основните експозиции на Исторически музей – Севлиево, и крепостта Хоталич. Информацията потвърди за БТА Ивета Миленова, директор на Исторически музей – Севлиево.

Решението е взето от Националния координационен съвет (НКС) на Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта” на заседание в Министерство на културата. В него са участвали министърът на културата Кръстю Кръстев, зам. министър Ирена Георгиева от Министерството на туризма, представители на Министерството на културата, Министерство на образованието и науката, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Изпълнителна агенция по горите, Светия синод на Българската православна църква и Българското национално радио. От страна на БТС са участвали председателят Венцислав Венев, изпълнителният секретар Лъчезар Лазаров и експертите Невяна Чурукова и Яна Петрова, допълни Ивета Миленова.

“Процедурата беше дълга, изискваха голям обем информация в текст, снимки, анкети и др. Радвам се, че на първото обсъждане, след дълго прекъсване, Националният координационен съвет одобри кандидатурата на Исторически музей Севлиево и включи предложените обекти в Севлиево”, коментира директорът на Историческия музей Ивета Миленова.

“Това е голямо признание за качествата на музейните обекти, единият от които – Хоталич, е обявен за недвижима културна ценност с национално значение. Радостен съм, че нашите усилия за развитието на туризма в района продължават в правилна посока и всички направено до момента е оценено”, каза за БТА кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

Списъкът с обектите в националното движение се актуализира периодично. В настоящия момент общият им брой е 229, печати се взимат от 176, като ръстът им се увеличава, благодарение на дигитализацията.

През 2023 г. регистрираните хартиени паспорти са 17 300, продадените марки – 93 000. В последната томбола са участвали общо 2141 притежатели на отличия, сред които: златни значки – 332 (печати), златни значки – 116 марки, сребърни значки – 697 и бронзови значки – 996, допълват от Община Севлиево.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button