Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

“ОГНИВОТО” донесе два приза за Куклен театър Габрово

Държавен куклен театър – ГАБРОВО завоюва две престижни награди в конкурсната програма на 23-ия Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ 2023 в град Ямбол. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Сензационното двойно признание е без аналог през последните 18 години от историята на театъра.

Спектакълът „Огнивото” на режисьора Владимир Владимиров спечели Специалната награда за актьорски дебют и авторитетната награда за сценография.

Младите актьори от трупата на театъра – Виктория Василева, Карина Борисова, Павел Кинчев и Илиян Диков, в партньорство с любимата на габровската публика и добре позната актриса – Радостина Андреева, безапелационно спечелиха журито и донесоха на театъра не само награда, но и истински повод за гордост.

Отличието за сценография ДКТ Габрово дължи на професионализма на  Юлия Лачева и Жени Лачева и съвместната им работа с екипа на театъра.

Високата оценка за габровския театър дойде от класно жури с председател

проф. д-р Катерина Илкова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и членове – Богдана Костуркова – театровед, Тинка Николова, която е експерт „Театър и театрален архив“ в Съюза на артистите в България ипродуцента Марина Юндже от Турция.

По време на фестивалните дни “ОГНИВОТО” бе изигран два пъти при пълни салони в рамките на един ден, което е знак за признание от страна на гилдията за  високото художествено и естетическо ниво на спектакъла, дело на екипа на ДКТ-ГАБРОВО.

Според директора на театър Алфидин Ахмедов, подобно признание е отговорност и дълг за продължаване на развитието и израстването на Държавен куклен театър – Габрово. Двете награди показват, че театърът, съхранен от габровци толкова години, е ценен и изпълнен с творческо вдъхновение. А  с правилен мениджмънт габровският културен институт може да се превърне в средище на кукленото изкуство в България, което скоро да намери и своето място  в Европа, защото има достатъчно фактори за това.

Източник: www.gabrovo.bg

Подобни публикации

Back to top button