Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Дан Колов. Балканският лъв

На 12 декември в централното фоайе на Община Севлиево ще бъде представено най-новото издание на Исторически музей – Севлиево „Дан Колов. Балканският лъв“. Това съобщиха за БТА от местната администрация.

Автор на книгата е Ивета Миленова, директор на Исторически музей – Севлиево . Това е най-новото издание, посветено на именития борец от село Сенник.

Представянето на книгата е посветено на предстоящата 131-годишнина от рождението на Дан Колов.

Дан Колов е първият българин, направил името на страната ни известно в целия свят. Пътят към световната слава на Дончо Колев Тревненски започва от нашия край – той се ражда в с. Чадърлий на 26 декември 1892 г. След ранната смърт на баща си малкото селско момче тръгва на гурбет в Унгария, още ненавършило 13 години, информират още от Община Севлиево. Работи „на градина“ до края на октомври 1909 г., когато пристига в Америка с надеждата за по-добро бъдеще в „страната на неограничените възможности”. Става известен в борбата свободен стил – кеч ес кеч кян. Влиза в схватки и побеждава най-силните мъже по това време – в Америка и Азия, в Европа, Австралия и Африка.

Златният период от неговата кариера е във Франция, където става европейски шампион по свободна борба и носител на Диамантен пояс. Славата не го променя. Той остава дарител с благородно сърце. Големите суми, които дарява за обществени каузи са повод цар Борис III да го удостои с Орден за граждански заслуги, става ясно от информация, публикувана от Община Севлиево.

Дан Колов издъхва, ненавършил 48 години, на 27 март 1940 г. Почетна конна рота от гарнизона в Севлиево и стотици почитатели го изпращат в последния му път до двора на църквата в родното село, допълват организаторите.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button