Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Училище за коледари

Стартира шестото издание на „Училище за коледари“ на музей „Етър“

Стартира обучението на младежи в шестото издание на „Училище за коледари“ на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ (РЕМО „Етър“) Габрово. Това съобщи за БТА Тихомир Църов, експерт по връзки с обществеността в културната институция.

С провеждането на образователната програма екипът на музей „Етър“ дава възможност на младежи между 14 и 18 г. да се запознаят с празничната обредност и детайли от символиката на обичая коледуване, посочват от музея.

Пресъздаването на обичая коледуване тази година посетителите на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ могат да видят на 26 декември, допълват от РЕМО „Етър“.

Инициативата стартира през 2017 г. като своеобразна реплика на утвърденото „Училище за лазарки“. Коледарските песни и наричания в българската народна традиция се изпълняват само от млади мъже. С провеждането на „Училище за коледари“ екипът на музея дава възможност на младежи между 14 и 18 г. да се запознаят с празничната обредност, с детайли от символиката на обичая Коледуване, да разучат с помощта на музейни специалисти коледарски песни и наричания. Всички участници в образователната програма „Училище за коледари” се включват и във възстановката на обичая коледуване в музей „Етър“, информират от културната институция.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button