Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Биобиблиографски указател за Ран Босилек

Биобиблиографията  е опит за цялостно изследване на творчеството и личността на родения в Габрово Генчо Станчев Негенцов – Ран Босилек по повод 65-годишнината от смъртта му. Специалистите от библиотека „Априлов – Палаузов” имат дългогодишен опит в създаването на поредица библиографски указатели за литературни творци и видни личности от Габровския край. Такава е и биобиблиографията за Ран Босилек, издадена през 1986 г. със съставител Пенка Андреева. Поради значимостта на автора и многото читателски запитвания библиотечните специалисти от отдел „Краезнание” допълват това издание и подготвят цялостно библиографско изследване на богатото му творчество, приносите му като съставител на читанки и христоматии, редактор и преводач; добавят и публикации, посветени на личността, живота и творчеството му. Публикациите са издирени на база на справочния апарат, притежаваните източници и автоматизираните бази данни на отдел „Краезнание”, репертоара „Български книги 1878 – 1944”, текущата национална библиография и чрез преглеждане „de vizu” на книги и публикации в периодични издания. Включени са общо 1714  библиографски описания, публикувани в периода 1906 – 2023 г. Изградената система от показалци увеличава в значителна степен информационната ценност на персоналията. Справочният апарат съдържа: именен показалец, показалец на произведенията, показалец на периодичните издания, в които са публикувани произведения на Ран Босилек, творби на чужди езици. Включени са оригинални снимки, дарени на библиотеката от сестрата на Ран Босилек Пенка Негенцова, както и корици на притежаваните от библиотеката издания.

Биобиблиографският указател е предназначен за литературни историци, езиковеди, изследователи, преподаватели, студенти, издатели, библиографи и библиотекари. Той би улеснил работата на всички, проявяващи интерес към значимото творчество и личността на Ран Босилек.

Биобиблиографията е издадена по проект „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за краезнание, експертно – консултантска помощ и повишаване на квалификацията”, финансиран от Министерството на културата. Съставители са Нина Иванова и Пенка Андреева, редактор Савина Цонева, художник на корицата Божидар Ковачев.

Биобиблиографският указател ще бъде предоставен на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, всички регионални библиотеки в България, училищни и обществени библиотеки в Габровска област.

Източник: www.gabrovo.bg

Подобни публикации

Back to top button