Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Технически университет – Габрово участва по почти всички големи проекти на оперативните програми в България, свързани с наука и образование

Технически университет – Габрово участва по почти всички големи проекти на оперативните програми в България, свързани с наука и образование, съобщи за БТА ректорът проф. д-р инж. Илия Железаров.

Една от гордостите ни е, че сме част от Европейска мрежа на иновативните висши училища (ENIHEI), която обединява 38 университета в Европа и дава насоките и политиките за развитие на иновациите и технологиите в Европа. Следващите стъпки са участието ни в с консорциум “Амбициозни Габрово” за създаване на Европейски дигитален иновационен хъб към университета, посочи Железаров.

Той каза, че с помощта на Оперативната програма “Образование за интелигентен растеж” е създаден Технологичен парк към Техническия университет – Габрово, който включва общо 18 лаборатории, които включват четири големи комплекса, съобщи Железаров. Това са Център за компетентност „Интелигентни, мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, Център за върхови постижения „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, Център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (QUASAR) и Център за компетентност  „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“. Горди сме с това, което направихме през последните години, посочи ректорът на Техническия университет в Габрово.

Пред БТА той представи една от уникалните лаборатории не само на “Техно парк Габрово”, но и в България. Оборудването в нея представлява среда за заваряване във вакуум с помощта на електронна пушка, сноп от електрони, които извършват изключително прецизни заварки. Най-ценното е, че може да се заваряват и разнородни материали, като мед и алуминий, титан и стомана, което в атмосферна среда е невъзможно, обясни Железаров.

По думите му хубавото на целия технологичен парк, е че той е замислен като комплекс, в който се управляват цели процеси. Имаме отлична среда за създаване на продукти. Разполагаме с много добра стругофрезова 5-осна машина, уникален 3D принтер за метал. Изработваме модели и детайли от инструментална стомана. Имаме една от най-добрите апаратури за изследване чрез разрушаване на различни материали, каза ректорът на Техническия университет.

Той посочи, че техниката в технологичния парк е предназначена на първо място за научно-изследователска работа и на второ- тя представлява отлична среда за обучение на студенти. Те влизат в лаборатории, за които знаят, че нямат аналог в Югоизточна Европа, подчерта ректорът. Той допълни, че в технологичния парк се правят и съвместни научни изследвания с бизнеса, който получава помощ за развитието на нови технологии и изследването на качествата на определени продукти на бизнеса. Технологичният парк разполага с отлична лаборатория за линейни ъглови измервания с уникална сканираща и тактилна техника. Имаме отлична лабораторна база, свързана със сензорика, индуктивни елементи, пренасяне на енергия, закаляване на различни материали, каза още ректорът Илия Железаров.

Общо сумата на договорите по четирите проекта, в които Техническият университет в Габрово участва и е водеща организация и партньор, е над 100 млн.лв., съобщи той. От тази обща сума не толкова голяма част е за Техническия университет в Габрово. С европейско финансиране от 15 млн.лв. успяхме да изградим инфраструктура, работна среда, да осигурим средства за заплати на учените, средства за консумативи, ел.енергия, отопление, съобщи Железаров.

Той каза, че проектите, по които университетът работи са много. Ние сме много амбициозни, като университет, успяваме да държим едно много високо ниво, като отражение на това, което се случва около нас, каза още ректорът на висшето техническо училище. Той каза, че се разглежда възможността да се изгради иновативно село, на територията на юг от технологичния парк, на земя публична държавна собственост. Целта е иновативни компании да изградят свои производства и офиси и да бъдат близо до технологичния парк, центъра за примиренчество и иновационния дигитален хъб, така че Технологичният университет – Габрово да се превърне в истински технологичен европейски университет, заяви Илия Железаров.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button