Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани

Проект за „Шести участък“ финалист за наградите „RegioStars“ на ЕК

Проектът „Синема“ (CINEMA) на Община Габрово за развитие на квартал „Шести участък“ е избран сред 30-те финалиста на конкурса „RegioStars 2023“, организиран от Европейската комисия (ЕК).

Общо депозираните проектни предложения в шестте категории – „Конкурентоспособна и интелигентна Европа“, „Зелена Европа“, „Свързана Европа“, „Социална и приобщаваща Европа“, „Европа по-близо до гражданите“ и темата на 2023 г. – „Европейска година на уменията“, са 228. Независимо жури от академичните среди е селектирало по пет проекта във всяка от областите.

Кандидатурата, в която участва Габрово, е по направлението „Европа по-близо до гражданите“. „Синема“ обхваща 22 регионални и общински институции от Eвропа. Проектът подпомага 8 града от Дунавския регион да обновят изоставени градски центрове или празни пространства, като използват потенциала на творческите индустрии и местните традиции.

В Габрово дейностите бяха насочени към стария квартал „Шести участък“. Чрез поредица от инициативи се търси механизъм, чрез който той да стане предпочитано място за туристите, за правене на бизнес и за интересни артсъбития. Проектът е реализиран по Програма за транснационално сътрудничество „Интеррег Дунав“ 2014-2020 г.

Община Бургас също е финалист в категорията „Европа по-близо до гражданите“ с проект за преустройство на сграда в културно-образователен център (музей), реализиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

От 14 септември до 14 ноември ще бъде отворено онлайн гласуване за наградата на публиката. На 11 октомври в Брюксел по време на Европейската седмица на регионите и градовете финалистите ще представят публично проектите си. Церемонията по награждаването ще се състои на 16 ноември 2023 г. в Острава, Чехия. Победителите във всяка категория ще получат комуникационна кампания за популяризиране на наградените дейности.

Източник: www.gabrovo.bg

Подобни публикации

Back to top button