Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

ПРАЗНИЧНА ИЗЛОЖБА, ШЕСТВИЕ НА МАЙСТОРИ ДЪРВОРЕЗБАРИ И КАБА ГАЙДИ НАВРЪХ ГЕРГЬОВДЕН В ТРЯВНА

ТРАДИЦИОННОТО ШЕСТВИЕ СЕ ПРОВЕЖДА ВСЯКА ГОДИНА НАВРЪХ ГЕРГЬОВДЕН ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА НГПИ „ТРЕВНЕНСКА ШКОЛА“ И Е ЧАСТ ОТ ДНИТЕ НА ДЪРВОРЕЗБАТА

Днес, 06 май 2023 год., отбелязваме един от най-големите български празници Гергьовден – Денят на храбростта и Българската армия, на овчарите и на дърворезбарите. Вярва се, че от днес се поставя начало на лятото и новата стопанска година, а Св. Георги носи здраве, берекет и благоденствие! По традиция, на Гергьовден своя патронен празник чества и Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, чието отбелязване започна дни по-рано с Дни на дърворезбата и начало на Симпозиум „Облог в Трявна“.

Над 70 детски рисунки на тема „Гергьовден“, подредени в пъстра изложба в учебните зали и коридорите на НГПИ „Тревненска школа“, тази сутрин приветстваха всички присъстващи на празника. Събитието бе уважено от кмета на Община Трявна, председателя на Общински съвет Трявна, областния управител и зам.-областния управител на област Габрово, общински съветници, бивши и настоящи преподаватели и възпитаници на специализираното художествено училище, родители и гости.

Кметът на Община Трявна честити Гергьовден и пожела на всички здраве, благоденствие и вдъхновение за още творчески прояви от старите майстори дърворезбари.

„Добре дошли в най-хубавото училище в Трявна – училище, с което всички ние се гордеем! Благодаря за гостоприемството на г-н Миндов, затова че продължава, той заедно с всички тук, да преподава и да вдъхновява децата ни и да продължава традицията и завещаното ни от старите майстори! Изложбата наистина е прекрасна, пожелавам от сърце следващата година още повече деца да се включат, за да се радваме на техните творби и всъщност да видим всичко онова, което е днешния празник! Нека Св. Георги ни пази всички и още веднъж „На добър час!” на Дните на дърворезбата!“, сподели при откриването на изложбата г-жа Силвия Кръстева.

Своите поздравления отправи още областният управител на област Габрово г-жа Кристина Сидорова, която подчерта пъстротата на изложбата и пожела на училището просперитет и много бъдещи успехи. Домакинът на събитието, в лицето на директора на НГПИ „Тревненска школа“, обяви наградите в тазгодишния Национален конкурс за рисунка на тема „Гергьовден“ и допълни:

„За мен е удоволствие да открием днешния ден с изложбата на детски рисунки на тема „Гергьовден”. Гергьовден е изключително светъл празник, изключително български и за нас е не само отговорност, а всъщност е част от осмислянето на целият ни творчески процес тук, защото Св. Георги покровителства не само военните, не само овчарите, но и резбарите, така че това е и нашият патрон. Смятам, че този патрон ни дава сили, дава ни упование да вървим, дава ни творчески енергии най-вече. Изложбата, която е експонирана тук в двете зали и в коридора е наистина на детски рискунки, на деца от 5-ти, 6-ти, 7-ми клас, които като погледнеш творчеството им виждаш едни ангелчета, защото виждаш едни творби, картини, които те зареждат изключително много – с откривението си, с цветовете си, с безкрайно интересните и композиционни решения. Което е наистина много впечатляващо!“, завърши директорът на НГПИ „Тревненска школа“ г-н Орфей Миндов, след което заедно с кмета на Община Трявна връчи наградите на победителите – Никол Пламенова /първо място/; Дарина Николова /второ място/; Галина Маринова /трето място/; Костадин Стоянов /поощрителна награда/ и Никол Светлозарова /поощрителна награда/.

Празникът на училището продължи с традиционното шествие до музей „Даскалова къща“, което, и тази година, бе поведено от иконата на „Св. Георги Победоносец“, гордо носена от възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“. Пътят на участниците премина по главната улица на Трявна под звуците на каба гайди, които огласиха града навред и изпълниха сърцата на всички на днешния Гергьовден.

През старинния площад „Капитан дядо Никола“, Кивгирения мост и старата възрожденска чаршия на Трявна, шествието достигна музей „Даскалова къща“ – мястото, където преди 214 години се е състоял прочутия облог между майстор Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца, резултат от който са двата прекрасни дърворезбовани тавани-слънца в къщата-музей днес.

„Първият облог, който всъщност дава началото на онова творческо съревнование, в което младият и старият се съревновават не само за сръчност, не само за можене, не само за владеене на занаята, а всъщност се съревновават най-вече с времето. Облогът е бил от Гергьовден до Димитровден. Това е най-ползотворното време за работа на гилдията на майсторите, това е било творческото време. За това ние дойдохме тук да поднесем венци, минавайки през целия град, за да оповестим, че това е занаятът, който е знаков за града и смятам и за цяла България! Поднасяме венци на старите майстори и на този първи облог, защото това е импулса, който ни дава основание и упование да предаваме този занаят, да вървим след тези майстори, да спазваме, да съхраняваме традицията и да я развиваме! Затова смятам, че всеки един, който се чувства българин трябва да е дошъл тук в тази къща и това е денят, в който ние отдаваме почит към тези двама майстори!”, сподели от чардака на къщата директорът на НГПИ „Тревненска школа“.

Да спазваме и предаваме традициите и да се гордеем със завещаните ни занаяти, днес, призова още веднъж кметът на Община Трявна. Заедно с председателя на Общински съвет Трявна, г-жа Силвия Кръстева поднесе венец в чест и преклонение към таланта на двамата майстори. Своята почит отдадоха още ръководството и възпитаниците на НГПИ „Тревненска школа“, както и ръководството на областна управа Габрово.

„Удоволствие за мен е, че още веднъж днес имам честта да кажа „Честит празник на всички Вас!“. Нека Св. Георги ни закриля, нека ни пази нас, пази традициите ни, пази Трявна – този прекрасен град, в който наистина, ако се върнем назад си спомняме за Първата художествена школа от времето на Възраждането. Нека бъдем горди потомци на всичко това и да продължаваме да творим! Бъдете здрави! Честит празник!”, завърши кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

Дни на дърворезбата в Трявна продължават с демонстрации на специализираните училища с ресор приложни изкуства към Министерството на културата на площад „Капитан дядо Никола“ в Трявна днес, 06 май, и утре, 07 май.

Творческият форум приключва в неделя, 07 май, в галерия „Гъбенски“, където от 17:30 ч. ще бъде открита Национална изложба на секция „Дърворезба“ при СБХ. Тогава ще бъде оповестена и най-добрата дървопластика от Симпозиум „Облог в Трявна“, чийто автор ще бъде удостоен с червения пояс на майстора тази година.

Източник: www.tryavna.bg

Подобни публикации

Back to top button