Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Парадоксът на огледалото

Вероятно най-смешният роман на Любен Дилов излезе малко преди 1 април 2021 година. „Парадоксът на огледалото“ е посветен на Карнавала – малката, безкръвна революция, при която маските сменят житейските роли. Мъжът става жена, слугата – господар, беднякът – милионер. И няма жертви, освен нечии внезапно пораснали рога…

И ето, че дойде време за габровската премиера на книгата, в годината, в която бяха отпразнувани 100 години карнавал в столицата на хумора. Представянето е на 28 октомври, събота, от 17:00 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата. То ще бъде последвано от прожекция на филма „Карнавалът“, създаден по мотиви от романа.

 

За романа

Писан в края на 70-те години на миналия век, „Парадоксът на огледалото“ по изключително забавен начин осмива не само властта, но и днешното време, в което – благодарение на технологиите и социалните мрежи – всеки може да се представи за друг, а животът е безкраен карнавал от разменени социални маски.

По време на знаменития Международен фестивал на хумора и сатирата в Габрово в града се появява „повреден“ извънземен, чиято единствена защита срещу враждебната околна среда е светкавичната мимикрия и пълното наподобяване на друго човешко същество. Още по-смешно става, когато средата – освен с традиционното българско гостоприемство, е гарнирана с някои ярки особености на „развития социализъм“.

Романът има силен обществен отзвук в средата на 80-те години и провокира Иванка Гръбчева да заснеме по теми от книгата филма „Карнавалът ще бъде утре“, адаптиран от Георги Данаилов. Издателите от „Ентусиаст“, Маргарита и Любен Дилови се надяват, че повторната среща на читателите с „Парадоксът на огледалото“ ще събуди интереса им и към тази незаслужено забравена лента, в която блестят имена като Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Георги Мамалев, Надя Тодорова, Кирил Господинов и др.

„Парадоксът на огледалото“ е том VII от събраните съчинения на Любен Дилов, издавани от „Ентусиаст“ в оригинална поредица. Илюстратор е Владимир Тодоров – филмов концептуален артист, автор и илюстратор с над двадесет и пет години опит във филмовата индустрия, работил за почти всички големи филмови студия, като: Warner Bros, Sony Pictures, Universal, Paramount, Fox, Disney, по филми като „Хари Потър и магическият камък“, „Стюарт Литъл 1 и 2“, „Полярен експрес“, „Коледна песен“, „Алиса в страната на чудесата“ и много други. Сценограф на поредицата е Чавдар Гюзелев.  Томовете се появяват веднага след Коледа 2020, но пандемията измести излизането на книгата за началото на 2021 година. „Парадоксът на огледалото“ ще донесе истинска радост и смях на пленените от карантината българи и ще им помогне по диловски да се вгледат в себе си и да се опитат честно да си отговорят на въпроса: Какво би станало, ако внезапно огледалото ни проговори?….

Източник: www.gabrovo.bg

Подобни публикации

Back to top button