Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Мобилната изложба „Когато момчето става мъж…“ ще бъде представена в Севлиево

Исторически музей – Севлиево представя мобилната изложба „Когато момчето става мъж…“ казармата през „онези“ 45 години. Откриването е насрочено за утре в музей „Хаджистояновото училище“ в Севлиево. Това съобщиха за БТА от музея.

Автор на изложбата е д-р Илия Вълев – етнолог, главен асистент в Националния етнографски музей към Института за етнология и фолклористка при БАН, автор на монографията „Младежки страсти, мъжки времена. Етнокултурна характеристика на българската казарма през социализма“, която е концептуалната основа на представяната изложба. Експозицията е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Мотивацията на автора при избора на тема е, че наборната военна служба дълго време играе значима роля не само в живота на българските мъже, но и на всяко българско семейство. Генерация след генерация – дядовци, бащи, синове, внуци – са зачислявани в редовете на войската и са „изпълнявали своя дълг към род и Отечество”. От друга страна, личните авторови изследвания показват, че казармата се приема не само като армейска институция с ясни и задължителни правила и норми за всички военнослужещи, но и като нещо повече. Тя присъства в народната/националната памет и като „ковачница за мъже”, посочват организаторите.

Изложбата „Когато момчето става мъж…“ казармата през „онези“ 45 години разглежда наборната военна служба в контекста на социалистическото развитие на България. Време, което е още спорно, но вече достатъчно отдалечено от нас, за да може да се направи по-ясна и безпристрастна оценка за него. Още повече, че българската армия в годините след 1944 г. има своето развитие. И тогава, както и преди, всеки военнослужещ е изпълнявал своя отечествен дълг с не по-малко достойнство от своите предшественици, казаха за БТА организаторите.

Експозицията може да бъде разгледана в музей „Хаджистояновото училище“ в Севлиево до 31 май.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button