Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Изложба, посветена на 130-годишнината от рождението на Христо Илев, подреждат в Севлиево

В Художествената галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево ще бъде открита на 5 май изложба, посветена на 130-годиншнината от рождението на Христо Илев, каза за БТА Васко Василев, директор на галерията. Община Севлиево е съорганизатор.

Представителната експозиция на Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ включва картини на Христо Илев, които заемат достойно място в изложбените зали, каза още Василев.

За краткия си жизнен път Христо Илев рисува повече от сто пейзажа с акварел и маслени бои, с изключително майсторство и собствен неповторим маниер. За съжаление, той уми рано и не успява да се разгърне и докаже като един от големите художници в България, но въпреки това може да се каже, че майсторството му не отстъпва на това на художници като К. Щъркелов, Н. Танев и Н. Маринов, посочват от Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“.

Христо Илев е роден на 5 май 1893 г. Дядо му Генко Зографов е потомък на Кънчо Зограф от Трявна, живял и творил през 17-и век. През 1920 г. завършва Рисувалното училище в София при професор Иван Мръквичка. Същата година реализира и първата си самостоятелна изложба в град Севлиево. На 17 юни 1920 г. младият Христо Илев умира от туберкулоза.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button