Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Изложба „Неофит Рилски”

„Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“

Изложбата „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“ е по проект, който се осъществява от Национален музей на образованието – Габрово, с финансовата подкрепа на община Габрово по Програма Култура за 2023 г.

Тя е посветена на 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и е включена в програмата на националните чествания под патронажа на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски.

Изложбата представя живота и делото на възрожденския будител и просветител, който се отличава с безкрайното си трудолюбие и себеотрицание, с висока нравственост и всеобхватни интереси, с упоритост и работа в полза на своите съотечественици.

Дейността на Неофит Рилски има ключова роля в развитието на новото българско училище, основите на което се полагат в Габрово през 1835 г. Изложбата акцентира върху многостранното творчество на учителя, което го превръща в идеолог на новобългарската просвета.

Нека заедно изразим почитта си към една от най-значимите личности на Българското възраждане, към един заслужил за отечеството, достоен  българин, чието дело е пример за подражание!

Изложбата ще бъде експонирана в духовното пространство пред паметника на благодетеля Васил Априлов и Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ и ще бъде открита на 27 септември 2023 г. в 17:30 часа.

Източник: www.gabrovo.bg

Подобни публикации

Back to top button