Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбразованиеТОП новини

Ден на народните будители

С културна програма в общините в област Габрово ще бъде отбелязан 1 ноември – Ден на народните будители.

В Габрово ще се състои възпоменателно тържество пред Националната Априловска гимназия, както и по инициативата на Народно читалище „Будителите 2017“ – „Пътят на светлината“ – пред паметника на Васил Априлов. По-късно в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде тържественото връчване на Априловските награди за литература. Това съобщиха за БТА от Община Габрово.

Тържествата в Трявна по случай Деня на народните будители ще започнат на площад „Капитан дядо Никола“ с празнично поздравление на заместник-кмета на Община Трявна Стеляна Бонева и изпълнения на децата от местната ДГ „Светлина“ и от ДГ „Осми март“ – гр. Плачковци, посочват от администрацията.

Празничното отбелязване ще продължи с поднасяне на цветя пред барелефа на поп Йовчо и шествие до родната къща на проф. Пенчо Н. Райков, където своята почит ще отдадат възпитаниците на основното училище в Трявна, чийто патрон е именно първият професор по органична химия у нас.

Шествието ще продължи по пешеходната улица в Трявна и ще достигне до паметника на Петко Славейков и Пенчо Славейков. Там присъстващите ще могат да гледат изпълненията на възпитаниците на местното СУ „Петко Р. Славейков“. Празничната програма ще завърши пред паметника на Ангел Кънчев с изпълненията на малчуганите от ДГ „Калина“ – Трявна и ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – Трявна.

Пред барелефите и паметниците на всеки един тревненски будител ще бъдат задавани образователни въпроси, свързани с тяхното дело, а за своите отговори и активно участие в разиграната викторина на място, децата ще бъдат поощрени с награди от Община Трявна, допълват от местната администрация.

В Дряново Денят на будителите ще бъде отбелязан в експозиция „Колю Фичето“ на историческия музей в града с открит урок „О, будители народни“, организиран от Детска градина „Детелина“ и Исторически музей – Дряново. В село Гостилица ще има празнично утро организирано от Народно читалище „Христо Ботев-1894“ с. Гостилица. Ганчовец и Руня също със своите читалища ще отбележат празника. В залата за временни изложби в експозиция „Колю Фичето“, ще бъде представена книгата „Емилиян Станев. Той и другите“ на д-р Радка Пенчева. На 2 ноември ще бъде и факелното шествие организирано по традиция от Народно читалище „Развитие-1869“, съобщават от местната администрация.

В Севлиево на 1 ноември се организира Музеен кът „ Писма на Петко Р. Славейков, пръв учител в Хаджистояновото училище, до севлиевци“ и Ден на отворените врати в Исторически музей – Севлиево от 9:00 – 17:00 ч., в Хаджистояново училище. Ще има и поклонение по повод Деня на народните будители, с участието на възпитаници на Детски комплекс и оркестър „Севлиево“ от 10:30 ч., паметник на Хаджи Стоян, парк пред Исторически музей – Севлиево, посочват от общинската администрация в Севлиево.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button