Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Страници от историята на Трявна

Представят книгата "Страници от историята на Трявна през Възраждането“ в музей "Старото школо"

а 11 януари в музей „Старото школо“ в Трявна ще бъде представена книгата на д-р Ирина Димитрова “Страници от историята на Трявна през Възраждането“. Това съобщи за БТА авторката на изданието.

“Страници от историята на Трявна през Възраждането” е опит да бъде събрана и обобщена историята на селището през периода от неговото възникване през XVI в. до Освобождението на България от османска власт. Новооткритият изворов и документален материал изгражда по-цялостна картина на балканското селище през периода на Възраждането. “Природните и географски особености на региона разгръщат творческия потенциал и трудолюбие на тревненци, които през XVII в.  полагат основите на един истински феномен, наречен Тревненска художествена школа. Занаятите в малкото балканджийско селище дават прехрана на почти цялото население и наедно с търговията изграждат облика на днешна Трявна. Понатрупали капитал в ръцете си, местните хора мислят как да облагородят селото си и даряват – за църкви, за мостове, за чешми, но най-много жадуват да изучат децата си. Строят с общи средства и усилия едно от най-хубавите училища из Българско и то по образец на Букурещкия лицей и в него канят не кой да е, а Петко Славейков да ги образова.“, каза пред репортер на БТА д-р Димитрова.

Изданието ще бъде представено от проф. дин Вера Бонева.

Ирина Димитрова Димитрова е родена през 1975 г. в гр. Ямбол. През 1998 г. завършва магистърска степен по история в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, а през 2020 г. защитава докторска дисертация на тема „Възрожденско културно-историческо наследство на Трявна“. Работила е като уредник в РИМ – Шумен 1999-2004 г., и като екскурзовод и уредник в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна 2004-2023 г. От месец декември 2023 г. е главен уредник в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button