Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Стотици се включиха в празничното шествие на 24 май в Габрово

Стотици габровци участваха в празничното шествие на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. В центъра на града преминаха габровските детски градини и училища, Техническият университет и културни институции.

Денят започна с тържествен молебен, който бе отслужен в храм „Успение на Пресвета Богородица”, а след това литийно шествие се отправи от храма до паметника на Васил Априлов, където бяха поднесени цветя. На официалната трибуна на площад “Възраждане” застанаха светската и духовна власти в града, заслужили учители и просветни дейци.

„Скъпи габровци, честит празник на Светите братя, на българската азбука просвета и култура и славянската писменост. Един от най-хубавите български празници, който винаги ни просветлява със своята тържественост, празник, който ни обединява. Празник на културата и изкуството, които имат силата да ни сближават. Просветата изиграва една от най-важните роли в поддържането на националното ни самосъзнание. Нашата роля е на будители, на просветители и на културни дейци, да припомняме делата на хората творили преди нас. Щастлива съм, че будителите са навсякъде около нас днес, вярвам, че следваме достойно заветите на Неофит Рилски. Нашата образователна среда е гостоприемна, за да имаме най-добрите условия за обучение и възпитание. Тук се създава съвременно изкуство, което черпи вдъхновение от миналото.“, каза в празничното си слово кметът на Габрово Таня Христова.

След празничното шествие децата от фолклорния ансамбъл “Габровче” извиха на централния градски площад „Възраждане“ хоро.

Тази вечер ще бъдат изпратени с тържествена церемония на площад „Възраждане“ випуските завършващи Националната Априловска гимназия, Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и Средно училище „Райчо Каролев“.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button