Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Симпозиум „Форма“ се организира в Трявна

От 18 до 27 септември в творческата база на Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“ (НГПИ „Тревненска школа”- гр. Трявна) се организира симпозиум „Форма“ – 2023. Това съобщи за БТА Орфей Миндов, директор на гимназията.

Организатори на форума са НГПИ „Тревненска школа” гр. Трявна и сдружение „Артерия“ гр. Габрово с финансовата подкрепа на Община Трявна.

Според организаторите целта на симпозиума е да се даде възможност на участниците да се докоснат до богатата културна история на „Тревненска школа” и нейната виталност, да се популяризира изкуството в региона на „Централен Балкан” и утвърди НГПИ „Тревненска школа” – гр. Трявна в съвременен арт център.

„Симпозиумът ще даде възможност за професионално общуване на авторите в процеса на тяхната творческа дейност, размяна на идеи и опит, обогатяване и повишаване на професионалното им майсторство. Нашият форум е съвременното продължение на традиционният пленер от близкото минало, правен в училището – „Облог в Трявна”. Ние искаме да стимулираме български и чуждестранни художници да създават произведения, допринасящи за развитието на съвременната живописна и скулптурна форма.“, каза за БТА Миндов.

Участници са скулптори и визуални артисти, работещи в сферата на съвременното изкуство. Това са Иван Ушев, Невена Ваклинова, Ненчо Ненчев, Добрин Атанасов, Орфей Миндов, Пенка Илиева-Чория, Дилян Ангелов, Найден Колев, Павел Църов, Ива Съйкова, Цветан Колев, Йордан Костов, Александрина Иванова, Крум Балджийски и Гергана Рахнева.

Организаторите и участниците в тазгодишното издание на симпозиум „Форма“ ще изработят и арт пейки, които ще бъдат предназначени за пространствата около езерото в град Трявна.

Денят на отворените врати и откриването на изложбата от симпозиума ще бъде в галерия „Гъбенски“ на Национален фонд “13 века България” на 26 август, допълват организаторите.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button