Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Oбщина Севлиево и Градската Библиотека Севлиево обявяват Национален литературен конкурс за поезия

Поводът е навършването на 155 години от рождението на Мара Белчева

Националният конкурс за поезия „Мара Белчева” се посвещава на севлиевската поетеса Мара Белчева и се организира от Община Севлиево и Градска библиотека – Севлиево, със съдействието на бизнессдружение „Севлиево 21-и век” и вестник “Росица”.
Целта на конкурса е да стимулира творческия потенциал на български поетеси, чиято поезия носи духа на нашето време, поезия – търсеща и отговаряща на многобройните въпроси на съвремието, но и носеща духа на поезията на Мара Белчева.
Националният конкурс за поезия „Мара Белчева” се провежда на всеки пет години и се финансира от бюджета на Община Севлиево, бизнессдружение „Севлиево 21-и век”, дарители и други източници.
Националният конкурс за поезия „Мара Белчева” се оповестява в севлиевските печатни и електронни медии, в сайта на Община Севлиево и в централни информационни източници не по-късно от 1 април в годината на провеждане.
Право на участие имат български поетеси, чието творчество отговаря на целите на конкурса. Представените за участие в конкурса творби не трябва да са отличавани на други конкурси. Всяка поетеса трябва да изпрати 3 творби – шрифт Times New Roman, размер на шрифта-12, придружени със следните данни – име и фамилия, адрес, телефон за връзка. Материалите се изпращат на e-mail: mara_belcheva_sevlievo@abv.bg не по-късно от 31.07.2023 г.
Конкурсните произведения се оценяват от 3-5-членно жури, утвърдено от организаторите, които разбират имената на класираните, след като вземат решение за отличените творби.
Първа награда е грамота и парична сума в размер на 600 лв. Втора награда – грамота и парична сума в размер на 400 лв. Трета награда – грамота и парична сума в размер на 200 лв. Има и награда на бизнессдружение „Севлиево 21-и век” за севлиевска поетеса, а също и специални награди на съорганизаторите на конкурса
Наградите се обявяват и връчват на тържествена церемония, организирана през месец септември в рамките на честванията по повод годишнината от рождението на Мара Белчева, а наградените творби ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Росица“ и на фейсбук страниците на Община Севлиево и Градска библиотека – Севлиево.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Националният конкурс за поезия „Мара Белчева” завършва с тържествено награждаване на отличените поетеси. Организаторите поемат разходите за една нощувка и пътните разходи на наградените и журито. На тържеството могат да присъстват и ненаградени участници и представители на литературни клубове, като поемат изцяло разходите си и предварително заявят участие.
ТВОРБИТЕ ЩЕ БЪДАТ ОЦЕНЯВАНИ ОТ ЖУРИ В СЪСТАВ:
Кирил Кадийски – поет, есеист, преводач, член-кореспондент на френската академия „Маларме“ и член на международната академия „Монмартър“. Носител на редица престижни награди, сред които са: “Иван Франко” – Украйна, “Голямата европейска награда за поезия” – Румъния, “Макс Жакоб” – Франция.
Валентина Радинска – поетеса, писател, журналист и преводач. Носител на националната награда „Мара Белчева“ за цялостно поетично творчество през 1998 година. Член на журито на НЛК „Мара Белчева” през 2008г и член на журито на Националната литературна награда за поезия „Усин Керим“ 2018 г.
Димитър Васин – поет, журналист, филолог и учител. Председател на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към НЧ „Развитие-1870” – Севлиево. Автор на 29 книги с поезия. Отличен с грамота на СБП за принос в съвременната българска литература.
Даниела Йорданова – поетеса, филолог, учител, член на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към НЧ „Развитие-1870” – Севлиево. Автор на три книги с поезия. Носител на наградата за севлиевска поетеса от НЛК за поетеси
„Мара Белчева“ през 2012 година.
ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ – 8 септември 2023 година.
ТЪРЖЕСТВЕНО НАГРАЖДАВАНЕ НА ОТЛИЧЕНИТЕ ПОЕТСИ – 12 септември 2023 година.
За справки и допълнителна информация по условията за участие в конкурса:
Градска библиотека – 0675 / 3 27 22
Отдел “Култура, туризъм и международно сътрудничество” – 0675 / 396 172 (Марина Лалева – младши експерт)
Източник: www.sevlievo.bg

Подобни публикации

Back to top button