Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Изложба, посветена на космонавтите

Изложба, посветена на космонавтите, посещавали Паметника на свободата, беше открита на връх Свети Никола

Фотодокументална изложба „Свобода без граници“, посветена на космонавтите, посещавали Паметника на свободата, беше открита днес по време на официалното отбелязване на 146 години от Шипченската епопея. Експозицията е дело на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Това е поредната ни инициатива, разказа за БТА директорът на НПМ “Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов. “Обикновено в дните, когато отбелязваме годишнината от Шипченската епопея, се стараем да представим един нов разказ, свързан с музея или с Руско-турската освободителна война. Миналата година акцентът падна върху връзката на Паметника на свободата с българския офицерски корпус. Тази година обаче, мисля, че показваме нещо доста по-нестандартно – разказ за посещението на всички български и чуждестранни космонавти, които са посетили Паметника на свободата в периода между 1961 и 1988 година”, обясни той.

В изложбата са включени посещенията на Юрий Гагарин, Герман Титов, Валентина Терешкова, Валерий Биковски, Алексей Леонов, Павел Беляев, Адриян Николаев, Владимир Шаталов, Алексей Губарев, Георгий Гречко, Арналдо Мендес, Георги Иванов, Николай Рукавишников, Виктор Савиних, Александър Александров и други. Д-р Чавдар Ангелов отбеляза, че изложбата е създадена със съдействието на Държавния военноисторически архив във Велико Търново, Българската телеграфна агенция, Държавните архиви в Габрово и Стара Загора, както и Общинска библиотека “Искра” в Казанлък, които са предоставили много ценни снимки, запечатали отделни моменти от тези паметни посещения. “Успяхме да намерим и ценни записи, които някои от тях са оставили в книгите за впечатления в Паметника на свободата като факсимилиета от тези записи с превод са представени в изложбата”, допълни той.

Д-р Ангелов посочи още, че по време на проучването екипът на музея е събрал огромен снимков и документален материал, затова предстои изложбата да се преработи във вид за зала, за да може да бъде разгърната на по-голяма площ.

“Наистина има много свидетелства, които показват, че в един определен момент в края на 70-те до средата на 80-те години на миналия век България наистина е била космическа държава и е имала своите постижения, макар и в немалка степен всичко това да се случва благодарение на конюнктурата, която чисто в пропаганден смисъл трябва да покаже неразривната връзка между тогавашния Съветски съюз и Народна Република България”, коментира д-р Ангелов. Той допълни, че това по никакъв начин не умаловажава научните постижения и личните усилия, които българските космонавти полагат.

Директорът на НПМ “Шипка-Бузлуджа” разказа още, че по време на проучването съвсем случайно е установено, че около планетата Сатурн обикаля астероид, който през 1978 година е открит и наречен “Шипка”, а в изложбата е показана снимка на звездното небе, където се намира той. Има и още два обекта, кръстени “Св. Св. Кирил и Методий” и “Стара планина”, допълни той. Това съвсем естествено налага връзката между връх Шипка и космоса. “Друг малко известен факт е, че в навечерието на своя полет през 1979 година Георги Иванов посещава музея и със специален ритуал взема пръст от връх Шипка и връх Бузлуджа, които заедно с него политат в космоса”, посочи още д-р Чавдар Ангелов.

По време на подготовката на изложбата в Държавния архив в Габрово екипът е попаднал и на друго интересно свидетелство – стихотворение, написано през 1969 година и посветено на американските астронавти. “Това ме озадачи, понеже тогава е разгарът на Студената война, малко след Кубинската криза и независимо от тежките идеологически противопоставяния, които е имало между Източния и Западния блок и надпреварата за овладяване на космоса, явно постиженията както на съветските космонавти, така и на американските астронавти, в този момент толкова са били въодушевили човечеството, че дори в един тоталитарен режим някой е посветил стихотворение на героите на противниковата страна”, коментира д-р Ангелов. Той допълни, че стихотворението в момента не е включено в изложбата, но ще бъде показано в разширения вариант, тъй като то е своеобразно доказателство, че възможността да се полети към звездите е нещо, което очевидно обединява човечеството.

“Тази изложба, с едно намигване към звездите, разказва за стремежа за свобода, за полета, за постиженията, до които това води, защото космическите изследвания, включително и пилотираните полети са едни от най-високотехнологичните дейности на човека и може би там се крие бъдещето на нашето оцеляване и преминаване в следващите хилядолетия”, каза д-р Чавдар Ангелов. По думите му Паметникът на свободата, Шипченският проход, върховете Шипка, Свети Никола и Орлово гнездо са свързани със звездите и тази експозиция разказва за тези смели мъже и жени, които са получили възможността и са приели предизвикателството първи да прокарат този път.

След тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея изложбата “Свобода без граници” беше посетена от президента на Република България Румен Радев.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button